筑波大学保健管理センター > 最新情報 > 熱中症にご注意下さい!!

熱中症にご注意下さい!!

我が国ではここ数年熱中症の患者が飛躍的に増加しています。
熱中症とは、暑い環境で生じる健康障害の総称です。血圧低下による失神、血液の塩分濃度低下によるけいれん、脱水による倦怠・おう吐、体温の上昇による意識障害など様々な症状を呈し、生命の危険を生じることもあります。
熱中症は梅雨明けに多く発生することが知られています。体が暑さに順応していない梅雨中、あるいは梅雨明け直後も熱中症の危険があります。
熱中症を予防するには、①環境条件に応じて運動する、②こまめに水分補給する、③暑さにならす、④適切な服装にする、⑤熱中症を疑ってみる、などの方法があります。
教職員、学生は添付のファイルを参考に、熱中症について理解されその応急処置についてもよく把握して、予防に努めて下さい。

Beware of Heat Illness!
In this past few years, the number of patients suffer from Heat Illness has dramatically increased in Japan. Heat Illness is a general term of physical disorder caused by heat. Various symptoms of Heat Illness occur such as nausea caused by dropping of blood pressure, cramps caused by lowered sodium level in blood, fatigue and vomiting caused by dehydration, consciousness disorder caused by increase in body temperature, etc. Sometimes it can also be a life-threatening case.
It is known that Heat Illness often occurs after rainy season. There is also a risk of becoming heat illness during or right after rainy season when body has not yet adapted to heat.
Prevention tips (for example):
 1. Adequate exercise for the weather condition
 2. Frequent hydration
 3. Gradual adaptation to heat
 4. Choose weather-appropriate clothes to wear
 5. Suspect of heat illness for any uneasy conditions
All students and faculty members are kindly requested to see the attached documents to understand Heat Illness and its First Aid in order to prevent it effectively.

熱中症(総務部作成) 20120730
 熱中症(筑波大学保健管理センター作成)
 Heat Illness (Documents issued by University Health Center)

2016年6月20日 | Author: 保健管理センター